DariLensaMindaKu

About Me

My photo
saya orang yang simple...kehidupan serba sederhana.Telah berkahwin dengan jejaka pilihan hati yang tidak gemar social network life.Difference make us understanding,caring and loving day by day.We complete each other! Nak kenal saya lagi jom follow....

Saturday, September 10, 2011

Puding Triffle di Aidilfitri

Salam readers semua,
1 syawal sudah berlalu
namun kita semua masih di bulan syawal
hari ni kalo xsilap syawal 12 kan ??
erm
masa raya aritu ada la teringin nak buat puding triffle
since masa tunggu cust call dok la review berkali2
blog2 resipi dan jugak kawan2 blog yg dah penah cuba resipi ni

ok
tiap2 tahun adalah kewajipan i olls buat apa2 saja resipi rahsia 
paling2 pun kek coklat la...
so
jom kita mula dengan bahan2

Puding Triffle

Kek gulung ( saya guna 2 flavour )
1 tin susu cair
1 tin air (sukatan tin susu cair )
tepung custard
1 tin buah-buahan @ koktel buah
Agar2 kristal cap nona
Gula

langkah pertama

ok ni paling senang....korang potong kek gulung ni dengan ukuran yang agk2 sama

contoh dia camni la

korag nanti renjis2 la air buah dr buah tin tu....supaya kek jadi mampat n xde space kosong.........then ketepikan dulu yer...

contoh kek lapis

Langkah ke 2

ok senang je...dalam bekas asing :-
- masukkan 3 sudu tepung custard 
- masukkan susu cair 1 tin
- masukka air 1 tin ikut sukatan tin susu cair

kemuadian korang masakkan ats api dengan api sederhana je...sambil kacau tau
- masukkan gula 2 @ 3 sudu *secukup rasa*

then kacau2 lagi sampai masak

tuangkan ke dalam talam yang ade kek tadi tu....macam kat bawah ni



pastuh susun buah ikut kretiviti korang

bagi aku kalo pakai koktel lagi mudah....ataupun kalo gune buah camni korang kene tekan kan sikit supaya buah tu kelihata tenggelam dalam puding yg masih panas tu


gunalah buah ni
hehehhehe

dan buah peberet saya
honeydew oren

Langkah ke 3

Korang masakkan kristal jelly tadi dengan sukatan air 400ml sampai la larut...ekceli sekejap je...sbb agar2 ni macam instant punya.

see....senang je dia masak


pastuh tuang la ke dalam talam yang korang buat lapisan puding tadi


masa tuang ni buah2 dia dok terpung2
so masa korang letak buah tu make sure buah tu memg tertanam abis kat lapisan puding tau...
pastuh korang sumbat dalam ice box dalam sejam @ 3 jam
tapi before tu sejukkan dulu dengan udara luar okehhhh ???

so di pendekkan cerita
Puding triffle ni adalah 3 lapis

ehsan google


p/s : selamat mencuba uolls.....basah tekak sedap oi....

1 comment: