Salam Readers,
Seronok sangat cuti wiken kali ni
ecehhh macam tak pernah cuti wiken kan? tapi kali ni rasa enjoy sangat cuti walaupun penat sangat
bangun pagi-pagi mak request nak makan tosei, amboi heaven larh pagi-pagi breakfast tosei kan
kami makan kat restoran khaleel USM, hampa kalo mai penang boleh try makan kat sini...breakfast dia best,
nasi lemak, roti canai, roti telur, tosei ...aiyooo semua laaa.
Pas b/fast balik umah je terus then tetiba plak mengidam durian crepe
meronta-ronta gedik nak jugak-jugak makan buatan sendiri
sebenarnya bukan nak makan sangat cuma gedikgedik nak eksperimen
hahahah
maka terbeli la durian kat tesco
mahal okayy, RM5 ada 3 ulas je kowtt... pasnih kalo nak jugak beli durian lunggok-lunggok je, murah dan sedap jugak.
kalo korang nak resipi aku copaste dari blog orang ek :-
Bahan-Bahan Membuat Durian Crepe
- Isi Durian (Buang Biji)
- 50g Tepung Gandum
- 1 Penutup Esen Vanilla..
- Pewarna ( Terpulang )
- 1 Sudu Besar Tepung Ubi Kayu
- 1 Biji Telur
- 3 Sudu Kecil Butter (Cairkan)
- 160 ml Air
- 40 ml Susu Cair
- 2 Sudu Besar Gula Halus
untuk resipi selanjutnya, korang boleh carik kat blog ni kat situ ada dengan picture guide semua ataupun blog kak shu okay.
memula buat tepung dulu
pastu jadilah cenggini
bila dah siap biar sejuk dulu, kalo panas kang terpecah-pecah lak
isi durian tu kan aku campoq dengan susu full cream sikit je, biar dia basah sikit
yang whipping cream ni la aku guna...
aku cuma fobia tang pukul whipping cream tu sampai kental...takut terlebih dan terkurang
tengok cream ai x best sangat kan??
hantam aja lah labu, yang penting merasa air tangan sendiri
next time dah boleh belajar pukui cream bagi kental.
p/s : so macam mana tak mau try ka??
waahhhh... sedapnyeee... yani.. whipping cream yg terbaik cari jenama richgold @ vivo.. xyah tambah gula dah.. pukul pon x takot terlebeh or terkurang...:)
ReplyDeleteoh ye ke heheh bagus la tu kak pasnih leh carik yang tu
DeleteDah dpt!tq
ReplyDeletenp :)
Delete