DariLensaMindaKu

About Me

My photo
saya orang yang simple...kehidupan serba sederhana.Telah berkahwin dengan jejaka pilihan hati yang tidak gemar social network life.Difference make us understanding,caring and loving day by day.We complete each other! Nak kenal saya lagi jom follow....

Tuesday, December 18, 2012

Resipi : Homemade steamboat



Salam readers,

Acara marathon meng apdet telah kembali
kegigihan menulis telah sampai serta merta, jadi layan kan aja lah

Kesahnya teringin sangat nak makan celop-celop ni
haishhh kalo nak ajak ramai-ramai makan kira kepala boleh bankrap jugak, tapi ada je kedai yang murah.
Sebab nak kan kepuasan dalam makan dan memasak, gatai jugaklah menerai

ok fes sekali pi beli ball-ball semua, fish ball, meat ball, crab ball tak ball pun takpa
aku beli kat tesco yang 1KG = RM15.99 (murah ke? tah macam tak berbaloi sebab tak fresh)
so kalo nak lagik best pi la beli yang dah packing tu bukan yang lunggok tu ecehhh :)

lepas tu kot terasa nak makan seafood, leh la letak sotong, udang , salmon semua tu kan
tapi memang tak grilled la sebab semua nanti hempuk masuk dalam periuk tu
All-u-can-eat heheheh tapi di ingatkan cuci bersih-bersih dulu seafood semua tu

ohh lupa pulak, boleh letak megie mee,bihun, seaweed, err adik beradik cendawan, kubis bunga, kailan, tomato aishhh apa aja la yang boleh di makan


now kena la sediakan periuk , oke aku guna periuk nasik je...senang kot, boleh pasang letrik je hahahha tak payah nak hangkut gas semua kan..........nampak tak jimat kat situ ??
(abaikan kotak-kotak tepung tu..........stok mak aku tu)

ok dah siap periuk, letak la air lebih kurang je..jangan penuh sangat
lepastu korang masukkan stok ayam maggie tu , masuk la 2 cube kalo nak kurang pun boleh tak kisah

lepas tu korang boleh masukkan paste tom yum (yang adabi tu) dan jugak cube tom yum 2-4 cube baru best...

lepas tu biaq je sampai mendidih


oke mamat ni mula esaited memasak 



dia bajet macam pro la kan...


nak masak make sure letak yang paling lambat masak dulu
then tunggu la lama sikit biaq dia betul-betul masak
oke begitu sahaja, 


bahan yang kami pakai


close up


kene pakai penapis, kalo tak megi semua lembik dalam tu


old school tak penapis tin nih ?? hahahahhah

oke sekian sahaja entry All-U-Can-Eat ini
hiihihih

p/s : nanti kalo air rebusan tu makin kurang, leh la tambah air tapi jangan lupa masukkan paste jugak...
selamat mencuba


6 comments:

  1. Replies
    1. aah sekali sekala buat sendiri boleh makan ramai2 kann

      Delete
  2. bgusnya idea ni.best gak kan buat sendiri kt umah hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu sis...sebab dah teringin sangat maka gagah dan gigih lah buat yang ni kat rumah :)

      Delete