Salam readers,
amboihhh lama tak apdet...
lupa nak wish
Happy Diwali
dan
Salam Maal Hijrah
semoga apa jua yang kalian hajati dan inginkan akan kalian capai suatu ketika nanti
okehh edisi memasak kali ni
adalah membuat begedil
tau tak apa itu begedil ??
ala....yang kentang lenyek di campur dengan daging kisar dan bawang dadu tu ??
rupa dia??
ok jom tengok cara buat dulu
ubi kentang, di rebus kemudian di lenyek
lenyek masa panas2 yer...baru senang kene lenyek
hahahha
then masa yang sama
daging kisar tu korang rebus biasa mcm nk buat spageti
beza dia kita tak masukkan puri tomato tu..kita just add garam, lada hitam secukup rasa
pastuh gaul ubi kentang lenyek dengan daging kisar yg dah siap di rebus sampai kering air
pastuh dadukan bawang merah, campur, gaul sebati
pastuh korang bentukkkan macam kat bawah ni
|
|
|
|
|
V
sedia di bentuk
kemudian
(sila jangan terpedaya dengan jari tangan yang putih gebus itew...itew adalah jejari manis my mum hahahha)
golek2 dalam telur yang telah di pukul, supaya dia akan bersalut dan tak akan terlerai
(eh betul ke ayat ni ??)
pastuh sedia di goreng
boleh la ngap !!!
p/s : ha dah baca tu jangan lupa cuba...huhuuhuh
No comments:
Post a Comment