DariLensaMindaKu

About Me

My photo
saya orang yang simple...kehidupan serba sederhana.Telah berkahwin dengan jejaka pilihan hati yang tidak gemar social network life.Difference make us understanding,caring and loving day by day.We complete each other! Nak kenal saya lagi jom follow....

Monday, October 31, 2011

BEN ASHAARI & LYSSA SECRET : Antara dua blog

Salam readers,

kali ni join lagi....tapi kali ni ada 2 blog yang sama hebatnya
oke buat pertama kalinya lysa dgn abang Ben bersatu bergabung dan meletup....
hahaha xde la meletup

jom tengok sini
^
^
^


ok

Soalan : Apa persamaan kedua-dua blog mereka ni?
Jawapan Aku : satu ala-ala suweeet satu lagi ala-ala mancho
xde dedua bes blog lysa banyak input tutorial seme kan memang sangat berguna untuk newbie
kalo blog abg ben pulak bes sebab blogger berpengalaman n selalu sharing segala mak neka ala-ala org berpengalaman la...dedua ramaiiiiiiiii follower...mantops
Soalan : Berikan pendapat macam mana nak majukan blog mereka?
Jawapan Aku : teruskan usaha murni kenalkan blogger baru, then segmen2 begini op coslah membantu, pelbagaikan tutorial dan lagi.....saya kira pengalaman anda berdua dlm bidang blogger ni lebih hebat dr saya...heheh jadi tu je lah kot.kot kalo ada kelapangan buka la 1 entry yang kenalkan newbie baru mcm review blog kawan tu n komen2 la sikit kretiviti dia...heheheh sharing ilmu kamu berdua



p/s : seronok rasa dapat joint segmen dari 2 blogger hebat

Saturday, October 29, 2011

zaman dah berubah : samseng proboards

sakam readers.....
uolls lah 
meniba plak malam ni kan kan kan
i rindu zaman proboard dulu...
zaman berforum
zaman jadi forumer tegarrr
uishhhh xtau kemana menghilang sume geng
dah beranak pinak n they olls sume happening
gathering merata
tapi i sangat close dengan sorg awek ni
we both memg close
sampai sekarang x putus hubungan
yang terbaik jadi forumers tegarr kat proboard tuh kan
ade yang bertemu jodoh
kagumms okayy
dan tetiap kali bepday aku kan de sorg geng forum ni same date ngan aku
xpenah lupa dia wish kat aku
uishhh pendek kata kan
i memang sangat2 rindu zaman proboard
sesapakah tahu kemana hilangnya
samseng.proboards itewww
dah xleh bukak dah forum tu
kalo leh bukak leh la jugak baca komen2 lama
sejarah uolls....kot2 la sesapa yan baca entry ni n tahu kemana hilangnya geng2 dulu
sudi2 la komen kat bawah ni....ek
sesungguhnya kan uolls aku sangat2 rindu zaman itu dan jugak kengkawan di situ

miss them
p/s : peace ^_^

Aktiviti malam yang aktif

Salam readers semua,
muah3
okeh malam ni agak penat jugak sebab balik je keje tadi terus zass jumpa incik awak
weolls berjanjian nak jumpa kat tesco je
then on the pi sana tu....uih mak aihhhh hazab uolls...jem untuk naik ke jambatan adalah sangat panjang uolls
tobatt hokay kalo aku la tiap2 hari kene hadap aktiviti seberang laut ek jambatan dengan jemnya
sorry berganda la jawabnya


uolls bayangkan la tabahnya jiwa depa semua yang dok belah seberang tapi gheja belah pulau
xsanggup ai...nak mai keja jem balik keja jem tension oihhhh

okeh mujur jalan iolls tadi smooth sajia
yang jem tu lane nak nek jambatan la....


heaven je kan smooth jalan teruih paking dalam tesco sambil kol buat kali terakhir guna

^
^
^
^
uolls tadi tu la kali last i guna untuk kol incik awak
dan lepaih tu dia lenyap dari mata dah
sob3
saya dah jual dia n saya amik

^
^
^
kejamnya saya......

xpa2 bek to da story
lepaih muncul ja incik awak aku teruih nek keta dia
kami menuju ke kedai makan peberet aku 
sebelah stesyen bas sg.nibong
mabeles uolls makanan kat sitew

okeh menu kami :

nasi putih 2
daging masak merah
tomyum campoq
ayam goreng kunyit
teloq dadar
kailan ikan masin
sambal belacan
bandung
ayaq suam

total : RM22 ++
sangat rekemen hampa mai makan kat sini
murah dan sedap

lepas makan incik awak setting bagai phone aku then kami p farmasi beli ubat penat dia
kesian laki ai tu berpenyakit
hidup dengan ubat

lepas tu baghu dia hantaq balik aku kat paking tesco
then terus menuju ke rumah bonda
memang la home sweet home
penat uolls

ni sekarang korang nak join aku x????
malas nak berat2 kan kepala jom join aku

^
^
^




p/s : silent nite....miss my abah
dia tengah bizi 1 bulan ni sebab pesta penang dah nak start so the whole jabatan elektrik tengah bzi buat persiapan.....lama x dengar dia marah !!!!  ^_^

Friday, October 28, 2011

Salam Jumaat : Tips

Salam Readers,

jom aku nak share benda nih




barang siapa yang mengerat kukunya pada:

Hari Sabtu: keluar dari tubuhnya ubat dan masuk kepadanya penyakit
Hari Ahad: Keluar kekayaan masuk kemiskinan
Hari Isnin: keluar daripadanya gila dan masuk sihat
Hari selasa: keluar daripadanya sihat dan masuk penyakit
Hari Rabu: keluar daripadanya was-was dan masuk kepadanya kepapaan
Hari Khamis: keluar daripadanya gila dan masuk kepadanya sembuh dari penyakit
Hari Jumaat: keluar daripadanya dosa-dosanya seperti pada hari dilahirkan oleh ibunya dan masuk kepadanya rahmat daripada Allah Taala

jadi, kerat kuku bukan sebarang kerat tapi ada kaedahnya. walaupun hanya kuku tapi adalah sebahagian daripada badan kita yang perlu kita hormati. misalnya kerat kuku ada adabnya selain mengikut hari, kita juga perlu buang kuku itu pada tempat yang tidak kotor, sebagaimana yang diajar..seeloknya kita membuang ke tanah kerana kita juga berunsur tanah. bukannya tong sampah sekali pun tong sampah itu bersih


sumber:
Mufakkiratul Mukmin 2009

Salam Jumaat : Kak Bedah mud bahagia

Salam readers,

salam pagi jumaat
moga kalian sentiasa di rahmati olehNya
ok dengan itu, mai sini saya nak bagi hadiah kat hampa semua

senyuman manissssssssssssssssssss


dan sangat manissssssssssssssss


indah ciptaanNya


indah ciptaanNya


p/s : siapapun kita...dimana pun kita...kita tetap hidup di bumi yang 1

Thursday, October 27, 2011

selamat berblogging

salam readers semua,

mood blogging telah membuak2


so wish semua
nantikan beberapa entry yang dah draft dalam kepala otak ni okehh



luv blogging olwez


p/s : people smile and hug
muah3


Wednesday, October 26, 2011

Monday, October 24, 2011

Kak Bedah bersiaran lagi : Sedu Sedan

Salam Readers,

alhamdulilah
sudah agak sihat last week badan memang nak rehat sangat2
rasanya kalo soh duk hospital pun rela sangat2
boleh rehat serehatnya
otak pun penat pikiak, masalah muncul xbagi salam
percaya semua adalah dugaanNya


masih ramai yang menyayangi saya InsyaAllah
awat lagu ni plak aihhh
macam nak nyanyi nashid ja bahsaku ini

xde al-kisah setelah status ni terpapar teruih ada yang like
xkurang jugak nak share status
( I'm hepi with the words)

kalian semua
2 hari ni banyak yang saya belajar ( x p mana2 pun)
belajar kat umah je, belajar dengan diri sendiri
belajar menghargai masa,
belajar menghargai cinta,
belajar menghargai kasih dan sayang,
belajar mengekspresi rasa cinta terhadap Allah SWT
setelah itu
hati saya menjadi tenang setenang-tenangnya
ada semacam 1 pintu yang terbukak luas untuk maaf dan memaafkan
and of course ikhlas...

diri saya x penah paksa
tapi hati saya yang rela untuk luahkan yang terbuku kepada DIA yang Maha mengetahui
mungkin ni lah salah satu keindahan yang jarang-jarang kita rasai.

there's a word from song sing by senario




p/s : peace ^_^
saya pun bukan la orang yang baik, tapi saya cuma ingat mengingatkan.


Wednesday, October 19, 2011

Dari Lensa Kak Bedah di petang hari

Salam readers,

masa tengah jalan2 kat Fb org telah ternampak ini

^
^
^

perempuan..
senang dipujuk tapi susah memujuk,
senang moody tapi susah mengamok,
senang berleter tapi susah marah,
senang jatuh hati tapi susah nk mencintai,
senang menangis tapi susah derita,
senang dimengerti tapi susah difahami..
lelaki ..
susah utk difahami tapi senang memahami,
susah utk menyayangi tapi mudah mencintai,
susah utk memarahi tapi mudah menegur,
susah utk setia tapi mudah bertahan,
susah utk menangis tapi mudah tersentuh .. ^_^


p/s : doodle comel telah di amik daripada blog incik ini....




Wordless Wednesday - smart not stupid

Salam readers,

seperti biasa
R.A.B.U.T.A.N.P.A.K.A.T.A

^
^
^






p/s: S.M.I.L.E

Monday, October 17, 2011

Harap Mood blogging kembali

Salam readers,

tak ade ape nak apdet
cuma saya sekarang sangat serabut
sebab ade banyak sangat masalah yang tengah pikir
kusut okehh

harap2 mood saya kembali ceria dan dapat satu penyelesaian yang boleh buat saya senyum sampai telinga
doakan saya ye semua
sayang korang

p/s: saya x suka perasaan macam ni

miss them...

Salam Readers,

peluk ketat-ketat kamu semua
salam rindu...






okeh utk kali ni just nak tulih pasai my old2 fren lah...adoi rindu betui kat dorg tringat sgt ape je xtvt kat umh sewa dulu bagai2...well mulut paling kecoh sapo lagiks...aku r..ngan housemate dulu nyaris2 nk wakenabeb kan aku siot jerk...well skung ni saat ni sume dah dgn haluan masing2,erm dgn bantuan dorg jugakla aku berjaya jd seperti aku skung...kami hidup macam 1 famly, kak long kitorg garang sehh tp sempoi!! nt kalo ade masa aku nak lepaking karakter sorg2...nak tulih habit masing...tp by dis time nak post pic memory jer r dulu..

Sunday, October 16, 2011

Laila Isabella

Salam readers,

jom aku nak share one of the clip from muvie aku sangat tacin n suke dulu2
memory la wehhhh
penah suke kat besfren sendiri last2 orang lain jugak dia pilih classmate plak tuh
choiiii
xpela aku redha lepaskan dia walopon 7 bulan 7 hari 7 malam 7 minggu 7 jam 7 minit 7 saat
yang aku lalui dulu adalah sangat sukar
rupa-rupanya bila dah redha, Allah temukan aku dengan incik awak
bahagia sampai la nih














p/s : mood berblogging belum ada....layan la..

Saturday, October 15, 2011

Drama Tahajud Cinta

Salam readers,

ekceli aku xpenah plak update pasai drama nih since baru start dulu
hari ini adalah episod akhir gatai pulak rasanya nak apdet
cewah....memang bes la cter ni...
masa awal2 start dulu aku x bape gemor sangat
then bila semakin rancak dan rancak
huyoooo tangkap layan


tapi agak sebu la kan ending dia tup2 dah abis...
aku bukan nak bangkang bahagian ending tu cuma aku xpuas ati cter ni dia bawak ramai pelakon ternama
tapi sume sekadar tunjuk muka ja...erm maksudnya sume pelakon vas2 tu setakat ala2 je...
yang hebat dok ceghita p balik ustaz dan isteri-isterinya
n ada la ending2 tu cter si loofa tu
abis yang shh jaszle, aron aziz, and so on lagi tu...watak mati kat mana depa terahir beraksi
haishhh yer la aku bukan orang wayang kan
tapi aku tulis ni sekadar melontar pendapat sajia

anyway harus bagi pujian kat karya Erma Fatima ni
nak2 surah hat last tu...menyentuh kalbu
kene batang idong sape aku xtau
tapi macam tu dok adanya sekarang
paling jelas nya, jemaah kolestrol masjid aku ni
cakap berapi2 agama itu ini...tapi tengah dok cakap tu tengah mengumpat orang
ini kah contoh tauladan yang baik???

okey lacakap banyak pun xguna aku sendiri kurang arif
cuma niat nak berkongsi rasa ja...
Kalian semua amikla iktibar dari kisah ini

p/s : tengah layan cerit The Day After Tomorrow
lama x tengok, i memng minat cter jenih2 aksi mendebarkan tercabut bulu idong nih

Friday, October 14, 2011

Dari Lensa Kak Bedah di petang hari

Salam Readers,

korang penah pegi karok x?
korang tau x ape lagu peveret aku time karok

^
^


ha ni pun best layan je lagu dia

rasa nak jiwang sket
^
^



bes kan lagu ni layan je

tapi uolls last time aku ade g karok ngan kawan2 keje then meniba plak mood nak karok lagu nih

^
^
^





haaa apa macam gedevass dak sora aku???
sekali kak pah kau...

korang suke karok lagu ape???

p/s : petang2 bosan call sume nak tanya2 aje...bagus x adventure

Sape boleh delete akaun online bila kita dah mati ??

Salam Readers,

Mati adalah pasti
tapi tumpang dok hidup ni asyik nak bukak akaun ni akaun tu
so suke pulak aplot gambar ni aplot gambaq tu
jadi bila dah mati nanti agak tak elok juga segala gambaq kita di pertonton oleh orang
takut jugak ada yang salah gunakan gambaq mana la nak tau kan
Wallah hualam

so jom layan video ni....





so macam mana uolls

p/s : sebagai solusi cuba cari sorg membe rapat pastuh pass kat dia no. akaun
pastikan orang itu boleh di percayai

Kejam..keji...kuang-jaq

Salam readers,

Tadi macam bese merayau2 kat blog orang saje niat di hati nak tambah ilmu pengetahuan
okayyy
terapana iolls tengok blog dan cerita isi dia

ni ha korang baca sini
^
^


The mother cat kept licking the kittens, hoping it would revive them. According to the family that adopted the stray cat, on the morning of the 11th when they heard the cat’s tragic cries, they rushed downstairs to discover this stray cat’s four kittens abused to death, and even placed in front of the mother cat. The kittens’ bodies were covered with bullet holes, with blood all over. One of the kittens had its neck tied with a rope and elongated, its chest cut open, heart exposed, while the other three kittens’ heads were stepped on.

baca alih bahasa ni

Kucing ibu yang disimpan menjilat anak-anak itu, dengan harapan ia akan memulihkan mereka. Menurut keluarga yang telah memeluk kucing sesat, pada pagi ke-11 apabila mereka mendengar laungan tragis kucing, mereka bergegas turun untuk menemui empat anak kucing ini kucing yang berkeliaran disalahgunakan untuk mati, dan juga diletakkan di hadapan kucing ibu. Badan-badan yang anak-anak itu telah ditutup dengan lubang peluru, dengan darah di seluruh. Salah satu yang anak-anak itu mempunyai leher yang diikat dengan tali dan memanjang, dada dipotong terbuka, hati yang terdedah, manakala kepala tiga kucing lain dipijak.


untuk google translate ni korang paham2 la bahse tungging langgang
so sedikit sebanyak harap semua memahami dan paham
kalo manusia di buat cmni
lepas di bunuh anak2 itew then di tunjukkan kat mak depa
dah tentu mak depa hiba yang amat
walopon kene redha, yang buat masalah ni musti x belajaq subjek SIVIK
ngok betuih

p/s: credit to akak disebalik pintu


Salam Jumaat : Teropong Lensa Kak Bedah

Salam Readers semua,

ntah sempat ke x nak publish entry ni
uolls
pagi tadi kebetulan Mak Lang aku singgah kat umah
then bese kalo org dtg umah op cos lah kita sediakan sarapan pagi kan
so pagi2 cam bese p market then beli barang dapor
terus p cari nasi lemak kat tetamu kami pagi ni

mak macam bese masih terus berdiet lepas kene sound dgn Dr.James
hahha terus seminggu haram makan nasi
bila tengok abh n adik2 menyantap dia buat2 xnampak je

buat2 xde selera....kesian mak heheheh
setiap pagi kunun sarapan sihat tapi pagi ni sebab ade tetamu terpaksa la melantak nasi lemak bersama
tengah sedap sesuap dua nasi lemak tu



Mak Lang tiba2 bersuara
" Kakak dah nampak kurus sikit yer....elok la diet2 dan nampak hasil"

Homaigotttt........terkasima

kunun2 ala-ala ikut piramid makanan ler...
ihih
konon la sangat padahal time makan memang makan sungguh-sungguh


okeh uolls sekian saja
teruih datang opis dengan muka yang suci

^
^
^
^
^



p/s : Salam Jumaat..selamat bekerja

Thursday, October 13, 2011

Dari Lensa Kak Bedah di petang hari

Salam Readers,

Apa yer nak apdet
heheh
camni semalam kan join segmen abg ben
uhh terharunya
ade la jugak 1 entry tu 5 komen
hahaha padahal org lain sume buat entry berpuluh je komen
baru 5 dah bikin panas kan
anyway thanks kepada sume enerjah blog
saye suke menulis
jadi disini tempat saya mencurah idea,perasaan dan berkonsi segala yang saya rasa
okehhh

terima kasih sekali lagi
segmen abg ben memang mujarab untuk tarik kawan2 blog junior mahupun senior
korang sume memang hebat
tapi saya cuma
BLOGGER BIASA

p/s : TENKIU UOLLS

Jom Sarapan pagi

Salam readers,

heheh salam khamis
baru berkesempatan nak apdet blog di pagi hari ni
bizi dengan kol je pagi ni
macam-macam kes nak tergelak pun ade
ekceli arini xmo serabut2 kepala khenns
cuma ada 1 je lagi kes yang nak kene settle argghhh lepas makan la
sebab kes dia ni aneh sikit, so kene carik ilham dulu

okehh uolls
sabtu lepas ada bawak my mum aka mem besaq p klinik Dr james
selesa dengan Dr james sebab dia suke nasihat dr segi kesihatan
kalo sakit kene dengan ubatnya memang mujarab
tapi ingat sakit datang dari Allah sihat pun dengan izinNya jugak
so masa tengah dok nasihat tu dia adv la makan kene gitu gini
begitu begini

jadi aku pun sarapan pagi


sihat aku makan kene 3 keping baru kenyang
hahah


sampai opis plak harus pekena nuget 3 biji
br ketat perut
homaigot la makanan


jom sarapan sihat

p/s: entry ni aku created awal pagi...sebab bizi sangat2 so br dpt abiskan cerita entry ni....
korang ajarkan cmne nak buat auto publish

Wednesday, October 12, 2011

Wordless Wednesday - Mahu Ini

Salam semua,


Teringin gila nak kata kat incik awak
-buleh dak beli kat i yang nih ? -
tersedak dia nun kat ghumah

p/s : Wordless wednesday


Segmen Ben : Aku Seorang Blogger

Salam Readers,

Saje arini terasa nak join Segmen abang Ben yang meletops itew
never ever join sebelum nih
saje nak meramaikan readers


kalo korang pun nak buat macam aku
cuba korang

Pastuh abg Ben tanya apa keistimewaan blog DariLensaMindaKu
Senang je..aku suke review tentang tempat mana aku selalu singgah untuk makan2 pastuh suke jugak review pasal makanan, kalo aku rajin aku suke la apdet ceghita masakan aku more to recipe hahaha
kalo rajin lagi aku suke letak berita, then aku suke jugak review pasal isu semasa yang aku hadapi
hihihihi contohnye boleh di jadikan tips untuk orang2 lain
ade jugak tu aku suke kupas isu mcm mana nak bajet,macam mana nak jumpa bakal mertua,
and macam2 lagi...kalo korang suke
korang boleh la follow


Aku sangat bersemangat kalo baca kupasan isu daripada
kak Jumie
sebab hasil penulisan dia selalu leh jadi motivasi
aku suke
By rite ada lagi beberapa blog yang sememangnya sentiasa bg aku semangat untuk berblog di pagi hari
blog kak mimy dan jugak blog sis shu
aku suke spirit mereka nih.
**maaf ye abg ben dah lebih dari 1 xpe la aku tepek jugak**

so readers sayangs semua

SELAMAT BERKENALAN

p/s : semoga kalian akan follow dan berkongsi ilmu dan cerita dengan saya
banyak halangan nak buat entry ni
kejap2 kene on call adehhhh
-layan-

Tuesday, October 11, 2011

Dari Lensa Kak Bedah di petang hari

Salam readers semua,
ewah perasan gila macam ramai readers,
ekceli nak hapdet gambaq kami berdua celebrate enibeseri yang kunun nya x jadi hari sabtu then bersambung hari ahad
tapi segala mak nena gambar ada kat HP incik awak.

So haruslah tunggu kitorg jumpa lagi sekali then aku blutut
wokayy
ekceli memang xde hadiah special on that day
aku just buatkan kek batik favvy dia je

**ni ehsan gugel....hehe yang aku buat dlm hf malas nak aplot**

hahaha aku nyer kali ni memang superb sedap
wah angkat bakul sendiri meniba kan
serius sedap wehh
aku buat pun setalam je..so balance kat adik2 sikit je
sebab 1 tupperware untuk incik awak
phewww tengah drive pun suh aku sumbat dlm mulut dia sebijik-sebijik
keh keh keh
buruk tui pangai laki aku
then saje je dia xmo abiskan sebab nak makan kat umah kununs..
pastuh kitorg g cuci kete dia, asik2 kete dia je...bb blue belum mandi manda pun
lepas tuh baru boleh plan nak kemana2 since aritu pun kitorg keluar agak lewat so xde la plan nak pegi wayang ke ape ke
so teruih p sup hameed feverito aku

** ni la dia tempayan sup yang shedap itew**


**aku melantak sup daging**

Pada uolls yang belum penah makan kat sini...apakata try ni sebab dia sangatlah ohsum okehh
kalo korang tengah demam ke ape ke, eloklah pekena semangkuk rega dia pun boleh tahan

Menu Kami

Sup daging + urat
Roti benggali 2 keping (roti yang besaq tu)
sirap
Nasi lauk
- ayam goreng
-sayur kubis
-teloq masin
teh ais

Total :- RM15 sajio boleh la...kalo hari2 bankrup incik awak
bulan ni je tiap kali keluaq dia yang blanja sebab aku ada krisis kewangan heheh
time kasih i lap u

** pada yang xtau lokasi dia...dia dekat2 dengan Hotel Cititel dan berdepan dengan hotel malaysia**

pas makan2 kitorang suke sangat nak lepak kat sungai pinang
kat situ orang panggil Ocean View (nama salah satu apartment kat situ)



bes woo view kat sini....sebab kat sini ramai sooo xde la takut orang nak cekup cekap ke sbb berduaan
hari tu ramai orang main layang2 sebab angin agak2 sepoi bahasa melayu
hihihihi



paling dekat kat sini adalah burger king
penah try ??? xpenah pun


Tujuan asalnye adalah untuk men spot check umah2 kat sini...
saje la mana tau ade rezeki nak beli umah kawasan ni
erm..hopefully sebab kawasan dia sangatlah menarik hatiku

oke la uolls
nanti ade gambaq i olls update okehhh